top of page

BoÅŸanma davası, ÅŸartları ve sonuçları

Bu yazıda kısaca boÅŸanma ÅŸartları ve sonuçları üzerinde duracağız.


Evlilik birliÄŸi kiÅŸilerin psikolojik açıdan çökmesine sebebiyet veriyorsa boÅŸanma yoluna gidilebiliyor. Tabi ki her sebep boÅŸanmayı saÄŸlayacak ölçüde deÄŸildir. BoÅŸanmanın 6 adet sebebi vardır. Bunlar ;


1- Zina (Aldatma): EÅŸlerden biri zina ederse, yani eÅŸinden baÅŸka bir kimse ile cinsel birliktelik yaÅŸarsa bu bir boÅŸanma sebebidir.

​

2- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış: EÅŸlerden biri diÄŸerinin hayatına kast ederse, yahut diÄŸer eÅŸe eziyet veren, acı çektiren, bedeni ve ruhsal saÄŸlığını bozan davranışlarda (iÅŸkence) bulunursa, veya ÅŸerefine yönelik bir ağır harekette (toplum içerisinde küçümseyici hareketler) bulunursa bu bir boÅŸanma sebebidir.

​

3- Suç iÅŸleme ve haysiyetsiz hayat sürme: EÅŸlerden biri bir suç iÅŸlerse ve bu suçtan dolayı diÄŸer eÅŸin onunla yaÅŸaması beklenemezse bu bir boÅŸanma sebebidir.

 

4- Terk: Haklı bir sebep olmadan evini 6 ay boyunca terk eden, ve mahkeme kanalı ile yapılan geri dönme ihtarın uymayan eÅŸ hakkında, diÄŸer boÅŸanma davası açabilir.

 

5- Akıl hastalığı: EÅŸlerden biri akıl hastalığına yakalanır ve bu hastalık nedeni ile diÄŸer eÅŸin onunla birlikte yaÅŸaması beklenemezse boÅŸanma davası açılabilir. Burada önemli bir husus ise akıl hastalığının tedavi ile düzeltilemeyeceÄŸine dair saÄŸlık raporunun bulunmasıdır.

​

6- Evlilik birliÄŸinin sarsılması: Yukarıdaki nedenler haricinde de evlilik birliÄŸini temelinden sarsılmasına sebebiyet veren tüm olgular bu baÅŸlık altına girer. Burada evlilik birliÄŸinin gerçekten sarsılıp sarsılmadığına ise mahkeme karar verecektir. Burada önemli olan husus evlilik birliÄŸini kusurlu hareketleri ile sarsan kiÅŸi boÅŸanma davasını açamaz. Zira kiÅŸi kendi kusurundan yararlanamaz.

 

Bu nedenlerden birisi var ise aile mahkemesinde açılan boÅŸanma davası olumlu sonuçlanacaktır. Aksi halde açtığınız dava mahkemece reddedilebilir. Böylece yapmış olduÄŸunuz yargılama masrafları boÅŸa gidebilir. Bu nedenle dava açmadan önce  iyi düÅŸünmeli, aile birliÄŸi açısından buna deÄŸip deÄŸmeyeceÄŸinin muhasebesi iyi yapılmalıdır. Tüm bunlara raÄŸmen boÅŸanmakta kararlı iseniz Bursa BoÅŸanma Avukatı yardımıyla dava açmanızda bir hak kaybı yaÅŸamamanız ve davanızın reddedilmemesi  açısından fayda vardır.

 

Peki bir ÅŸekilde boÅŸandınız diyelim, boÅŸanmanın sonuçları nelerdir  diye bir soru akıllara gelebilir. Ana baÅŸlıkları ile belirtecek olursak;

​

  • BoÅŸanma sonucunda muhtaç duruma düÅŸecek alan tarafa makul bir nafaka baÄŸlanabilir.

  • Kendisine velayet bırakılmayan taraf çocukların giderleri için diÄŸer tarafa iÅŸtirak nafakası ödeyebilir.

  • Daha çok kusuru olan taraf maddi ve manevi tazminat ödeyebilir.

  • Kadın evlendikten sonra  evlenmeden önceki soyadını yeniden alır.  EÄŸer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.

 

Medeni hukukumuza göre evlenmeden sonra kazanılan mallar boÅŸananlar arasında eÅŸit olarak paylaÅŸtırılır.Buna göre evlenmeden önce alınmış mallar kiÅŸinin kendisine, evlenmeden sonrakiler ise paylaÅŸtırmaya tabidir.

​

Av. Burak GÜNEÅž

​

bottom of page